Χρειάζεσαι βοήθεια;
Κάλεσε μας:

211 780 0708
22 Ιουνίου, 2016

Όσα Πρέπει να Ξέρεις για τα Μεταχειρισμένα Αυτοκίνητα Leasing

Αν υπήρχε ένας “αστικός” Δεκάλογος για το τι πρέπει να κάνεις και τι δεν πρέπει να κάνεις πριν αγοράσεις ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, κάπου ανάμεσα στις 10 εντολές θα έβρισκες και την εξής:

“Φοβού τα αυτοκίνητα leasing”!

Γιατί όμως τα μεταχειρισμένα leasing να θεωρούνται “κακά” αυτοκίνητα;

Aν ρωτήσεις κάποιον, το βασικό επιχείρημα που θα λάβεις στηρίζεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες τους τα κακομεταχειρίζονται επειδή δεν είναι δικά τους.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι…

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Μέσα από 21.000+ ελέγχους σε μεταχειρισμένα έχουμε μάθει πάρα πολλά για τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην αγορά και ως επακόλουθο, έχουμε βγάλει και κάποια συμπεράσματα. Γι’αυτό άλλωστε στήσαμε αυτό το blog, για να διαβάζεις εμπεριστατωμένα αυτά που κανείς δεν θα σου πει!

Τα leasing λοιπόν…

Τι σημαίνει “αυτοκίνητο leasing”;

Τα αυτοκίνητα leasing που πωλούνται στην αγορά σήμερα είναι κατά κόρον εταιρικά, με εξαίρεση κάποια τα οποία είναι μισθωμένα απευθείας από ιδιώτες. Tα leasing λοιπόν είναι αυτοκίνητα καινούρια, τα οποία μισθώνονται για ένα χρονικό διάστημα από επιχειρήσεις, κυρίως ως “εργαλεία” δουλειάς για τους εργαζομένους τους.

Τα αυτοκίνητα αυτά διατίθενται από επώνυμες εταιρίες leasing και δίδονται στις επιχειρήσεις μαζί με γενναιόδωρα πακέτα παροχών, όπως:

  • η μεικτή ασφάλεια
  • τα δωρεάν σέρβις
  • τα δωρεάν ελαστικά
  • τα τέλη κυκλοφορίας για όλο το διάστημα της μίσθωσης.

Πολύ ωραία. Τα σέρβις όμως αυτών των αυτοκινήτων που γίνονται;

Να κάτι σημαντικό που πρέπει να γνωρίζεις!

Πόσο καλά συντηρούνται τα αυτοκίνητα leasing;

Οι εταιρίες εκμίσθωσης οχημάτων ακολουθούν δύο πολιτικές για τη συντήρηση του στόλου τους:

1. Τα service γίνονται… in house!

Υπάρχουν οι εταιρείες μίσθωσης που έχουν τα δικά τους συνεργεία και αναλαμβάνουν οι ίδιες τη συντήρηση του “στόλου” τους. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν γνωρίζουμε:

  1. τις εργασίες που γίνονται στο κάθε αμάξι
  2. κατά πόσο τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες του κατασκευαστή και
  3. την ποιότητα των ανταλλακτικών που τοποθετούνται σε αυτά.

Συνήθως, τα αυτοκίνητα αυτά δεν έχουν κάποιο βιβλίο σέρβις, φυσικό ή ηλεκτρονικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πιστοποιηθούν και τα χιλιόμετρά τους.

2. Τα service γίνονται σε επίσημα συνεργεία

Υπάρχουν και οι εταιρείες leasing που ακολουθούν τις συμβουλές του κατασκευαστή κατά  γράμμα. Τα σέρβις στα αυτοκίνητα τους γίνονται πάντα σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο και όλες οι εργασίες καταγράφονται αναλυτικά έτσι όπως πρέπει.

Το τίμημα βέβαια σε αυτή την περίπτωση είναι το υψηλότερο κόστος μίσθωσης το οποίο επωμίζεται η εταιρεία ή το στέλεχος.

Το θέμα ωστόσο δεν τελειώνει εδώ.

Γιατί έχει βγει η φήμη ότι τα leasing είναι εξορισμού κακομεταχειρισμένα; Τι χρήση γίνεται στο αυτοκίνητο και από ποιούς;

Δεν είναι όλα τα αυτοκίνητα leasing ίδια!

Μπορεί η γενική αντίληψη των καταναλωτών να τίθεται ενάντια στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που στο παρελθόν εκτελούσαν χρέη leasing, όμως η αλήθεια είναι ότι τα αυτοκίνητα leasing δεν ανήκουν όλα στην ίδια κατηγορία.

Σίγουρα υπάρχουν οι κακές περιπτώσεις που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα.

Οι κατηγορίες των αυτοκινήτων leasing:

1. Τα αυτοκίνητα για όλες τις δουλειές. Αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους υπαλλήλους για τις μετακινήσεις τους εν ώρα εργασίας. Μπορεί να είναι πωλητές, μηχανικοί, οδηγοί κλπ. που χρειάζονται ένα αυτοκίνητο για την μετακίνηση τους στην πόλη.

Όπως καταλαβαίνεις αυτά τα αυτοκίνητα αλλάζουν πολλά “χέρια” και φυσικά αποκτούν αμέσως ένα προβάδισμα στο να χαρακτηρισθούν ύποπτα.

2. Τα αυτοκίνητα στελεχών. Αυτά δηλαδή που αποτελούν παροχή προς τα στελέχη των επιχειρήσεων για να κυκλοφορούν καθημερινά. Μια πιο προσωπική υπόθεση όπου οι ιδιοκτήτες αρκετά συχνά, με το πέρας της μίσθωσης έχουν το δικαίωμα και να το αγοράσουν.

Αυτά τα αυτοκίνητα είναι συνήθως πιο προσεγμένα από τα παραπάνω, αφού οι χρήστες τους φέρουν ευθύνη για τυχόν ζημιές που θα προκαλέσουν στο αυτοκίνητο (συνήθως τα πρώτα 300-600 ευρώ για κάθε ζημιά τα πληρώνει ο οδηγός και τα υπόλοιπα τα καλύπτει η μεικτή ασφάλεια).

3. Τα αυτοκίνητα δρομείς. Ναι μεν είναι επαγγελματικά, αλλά η χρήση τους γίνεται κυρίως σε αυτοκινητόδρομο. Είναι συνήθως κατηγορίας hatchback ή και μεγαλύτερα, μπορεί με diesel κινητήρες και προορίζονται για να κάνουν πολλά χιλιόμετρα σε εθνικές οδούς. Πολλά χιλιόμετρα μεν, πιο ήπια χρήση δε, που αν έχουν και τη σωστή συντήρηση δεν χρήζουν καμιάς υποψίας ή φόβου.

Αν είναι συντηρημένο σωστά και τα σέρβις γίνονται στην ώρα τους, ένα αυτοκίνητο με 200.000 χιλιόμετρα θεωρείται απόλυτα “υγιές” και αξιόπιστο. Τα χιλιόμετρα δεν είναι το μόνο κριτήριο για να πειστούμε ότι ένα αυτοκίνητο είναι καλό ή κακό. Σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση και φυσικά η συνέπεια στη συντήρηση! 

Οι πιθανότητες να πετύχεις κάποιο καλό αυτοκίνητο leasing στην αγορά ως μεταχειρισμένο, είναι μοιρασμένες.

Ναι μεν υπάρχουν κακά αυτοκίνητα, αλλά υπάρχουν και καλά!

Ο τελευταίος “σταθμός” πριν έρθει στα χέρια σου ένα τέτοιο αυτοκίνητο είναι ο έμπορος. Το τελευταίο ρίσκο…

Από leasing, στην έκθεση για πώληση

Το 99% των αυτοκινήτων leasing καταλήγει σε εμπόρους, όπου οι ίδιοι με τη σειρά τους τα διοχετεύουν στην αγορά.

Είναι λοιπόν στο χέρι του εμπόρου αν θα πει όλη την αλήθεια για το αυτοκίνητο που πουλάει.

Η εμπειρία μας λέει πως τα πράγματα εδώ είναι επίσης μοιρασμένα, αφού κάποιοι επαγγελματίες παρέχουν όλη τη διαθέσιμη πληροφορία για το αυτοκίνητο στους πελάτες τους, ενώ άλλοι θα αποκρύψουν το βιβλίο service, θα αλλάξουν τα χιλιόμετρα, θα διαστρεβλώσουν την πραγματική εικόνα του αυτοκινήτου. “Αγαπημένη” πρακτική χρόνων που όλοι γνωρίζουμε και η οποία τελευταία ακολουθείται και από ιδιώτες!

Συνοψίζοντας…

Τα αυτοκίνητα leasing δεν είναι απαραιτήτως “κακή” επιλογή για να αγοράσεις ως μεταχειρισμένο. Κάθε άλλο. Από τη στιγμή που το ιστορικό του είναι καταγεγραμμένο και μπορεί να αποδειχθεί, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν γίνονται “παρεμβάσεις” ή “αποκρύψεις” και σε τέτοιες περιπτώσεις, σαφώς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλα τα αυτοκίνητα, είτε είναι leasing είτε όχι.

Η απόφαση στο τέλος θα είναι δική σου! Όπως και να έχει, το δικαίωμα να ζητήσεις να ελέγξεις το αυτοκίνητο και να δεις το ιστορικό του δεν μπορεί να στο αφαιρέσει κανείς!

3 Shares
Share3
Tweet
Pin
Share